Storfamiljens samlingspunkt vid havet

Printa ut 26 nov 2019

Sandøya ligger längst ut i Romsdalsfjorden, precis intill det öppna havet. På en karg bergstomt i Hamnevågen, med utsikt över småbåtshamnen, har arkitekten Tone Sandøy skapat en modern och stilren fritidsbostad som är perfekt anpassad till den omgivande terrängen.

Tones pappa är född och uppvuxen på ön, och både Tone och hennes syster har semestrat här sedan barnsben. Nu har det nybyggda huset på systrarnas barndomsö blivit en viktig samlingspunkt för flera generationer.

Ett flexibelt familjeboende

Det faktum att platsen är så betydelsefull för familjen ställde ytterligare krav på projektet.

–  Det var en utmaning att skapa ett boende med plats för alla, men som ändå fungerar bra när vi är färre, säger Tone.

Resultatet är ett fritidshus på strax över 200 m2, som kan delas av vid behov. Lösningen har blivit så lyckad att Tones pappa, som också är byggherre, bor där så mycket han kan. I Molde har han precis flyttat från hus till lägenhet, eftersom det är på Sandøya som familjen helst träffas. Här känner de sig som ett med naturen.

–  Den största utmaningen här ute är det tuffa och omväxlande vädret. Det har genomsyrat hela lösningen med rum, volym och material.

Tone berättar att de har kommit närmare varandra genom arbetet med huset. Målet har varit att hitta en bra balans mellan de olika familjemedlemmarnas behov och samtidigt skapa en arkitektonisk helhet.

Med hjälp av stora fönsterytor har hon öppnat upp för natur, dagsljus och utsikt, utan att det påverkar mysfaktorn. Det fanns önskemål om att skapa närhet till naturen och bevara den vackra utsikten, utan att insynen blir för stor.

– När man ska planera för flera kan det också finnas delade åsikter om hur öppet eller slutet man vill ha det. Jag har försökt att tillgodose allas behov och synpunkter, och jag tror att resultatet är mitt i prick, säger Tone.

Mysfaktor och fantastisk utsikt
Tone lade ner mycket tid på att hitta rätt fönsterlösning. Utmaningen med att skapa bra fasader var att hitta rätt kombination mellan uttryck och komposition i exteriören, insläpp av dagsljus på rätt ställen och inramning av de önskade utsikterna. Valet föll på fönsterlösningar i aluminium från Sapa, med stora, öppna glasytor och minimala, slanka profiler.

Möjligheten att leverera skräddarsydda lösningar i stora format och ett material som garanterat tål tuffa väderförhållanden, med mycket regn och saltvatten, bidrog till att uppfylla såväl estetiska som funktionella krav.

De slanka, mörka aluminiumfönstren skapar en snygg och effektfull kontrast till både invändiga och utvändiga väggytor. På fasaden varvas exponerad betong med tegelplattorna Petersen Cover – robusta material som har valts för att passa in i det karga landskapet runt omkring. Tegelplattorna har en lite ojämn yta, och de stora fönstren i aluminium har en uppstramande effekt på den ruffa ytbeklädnaden. Invändigt är väggarna klädda med en ljus och elegant poppelfaner, och på golven har man lagt stora klinkerplattor.

–  Det är viktigt att få till en bra helhet. Det har varit väldigt viktigt med robusta material som tål stora påfrestningar, både från väder och oss som ska bo där. Därför har vi valt klinkergolv som tål att man klampar in och ut med smutsiga skor, tegel som håller i flera hundra år och aluminiumfönster som står emot väder och vind och kräver minimalt med underhåll. Men alla dessa material är hårda, vilket kan ge ett lite för kallt intryck. Därför har vi valt att klä innerväggar och -tak med trä i större delen av huset. Och allt eftersom möbler och annan inredning kommer på plats känns trä som ett naturligt val. Jag tycker att vi har lyckats hitta en kombination av material som tillsammans ger ett varmt intryck, säger Tone.

Det har också varit lite diskussioner bland lokalbefolkningen om fönstrens storlek och placering. Förr i tiden hade de flesta hus på Sandøya inga fönster åt söder, eftersom dessa väggar var alltför väderutsatta, och Tone tror att denna oskrivna regel fortfarande sitter kvar hos många.

–  I dag ser det annorlunda ut, som tur är. Produkterna är så bra att man utan problem kan sätta in stora fönsterytor där man tidigare inte hade gjort det, säger Tone.

Funktionalitet som flyter in i naturen
Tone och hennes pappa har haft ett nära samarbete för att göra byggnaden så funktionell som möjligt, med hänsyn till naturen runt omkring. Tone har utnyttjat den stora tomten för att skapa bästa möjliga utsikt mot både bryggmiljön och det mäktiga havet utanför. Det har varit en fördel att både far och dotter känner till platsen så bra.

–  Jag ville till exempel att vi skulle kunna se solnedgången, samtidigt som byggnaden skulle vara placerad lågt i terrängen. Samarbetet med pappa, som kan allt om väder och vind på Sandøya, har lett till att vi också har skapat mysiga uteplatser i lä för nordanvinden. Vi har funderat mycket över vilka faktorer som är viktiga att ta hänsyn till, för att se till att ytorna blir funktionella och enkla att använda, säger Tone.

Hon har jobbat mycket med landskapsanpassning för att få byggnaden väl integrerad i terrängen, även om den är stor. Vid första anblick ser det ut som att huset har en våning i stället för två.

Ett vindpinat semesterparadis med hållbara material
Hänsyn till natur och omgivning har stått överst på Tones agenda genom hela byggprocessen. Det var viktigt för henne att det färdiga resultatet skulle ge ett unikt och modernt uttryck, utan att provocera för mycket.

–  När man bygger på ett så litet ställe måste man ta hänsyn till omgivningen. Ön har sedan tidigare en varierad arkitektur och syftet var inte att anpassa sig efter en viss lokal stil. Det viktigaste var att jobba med naturen och hitta ett formspråk som inte känns främmande och hårt mot landskapet. Volymen är uppdelad för att ge djup och variation, och taket har fått en böljande form som reflekterar klipporna runt omkring.

SAPA BUILDING SYSTEMS -
Välj språk