Ystad Arena Bad

BADHUS

Arkitektens beskrivning
2009 utlyste Ystad kommun en tävling om ett nytt badhus som integrerat med Ystads handbollshall, Österportshallen, skulle utgöra Ystad Arena. Tävlingen vanns av Sweco Architects tillsammans med Henning Larsen Architects med förslaget ”Reflektion”. Efter några ombearbetningar och med ett något mindre omfattande bad och beslut om rivning av Österportshallen står nu badhuset klart med bibehållna kvalitéer.

Badet är placerat så att det riktar sig både mot det nya entrétorget och mot staden via parken i väster. Direkt i entrérummet är den öppna inblicken i till familjebadet och tävlingsbassängen välkomnande och lockande. Det stora luftiga bassängrummet med sin generösa glasvägg mot väster öppnar upp mot parken. Badet har en familjedel med attraktioner som strömkanal, klättervägg och, förlagda till ett övre plan, fartfyllda vattenruschkanor.

För att förstärka byggnadens monolitiska och skulpturala uttryck är fasaderna utförda i svartanodiserad aluminium med utskurna geometriska former med olika grad av perforering. Detta ger ett föränderligt ljusspel under dagen, i kvällssolen blänker fasaden i gyllene sken och på natten lyser fasaden som en lysande upplöst Lanterna Magica.

Arkitektoniskt uppfattas arenabyggnaden som en stor volym, vilken öppnas skulpturalt i förhållande till omgivningarna när dess inre funktioner kräver och tål detta. De lutande utskärningarna i fasaderna skapar en dynamik såväl ute som inne och ger en unik karaktär.

Jonas Lindström, Sweco Architects
Ansvarig arkitekt

Objekt: Ystad Arena Bad
Ort: Ystad
Byggår: 2013-2014
Arkitekt: Sweco Architects and Henning Larsen Architects
För Sweco: Jonas Lindström / Lars Gunnarsson
För Henning Larsen Architects: Per Ebbe Hansson / Søren Øllgaard
Producent: GlasLindberg Fasad AB
Utvecklare: Municipality of Ystad

Photography: Åke E:son Lindman

SAPA BUILDING SYSTEMS -
Välj språk