MAX IV Lab, Lund

KORKEAN TEKNOLOGIAN MAAMERKKI

Arkkitehdin kuvaus
Vuonna 2010 FOJAB-arkkitehdit valittiin rinnakkaisten toimeksiantojen jälkeen suunnittelemaan ja mahdollistamaan yliopiston synkrotronivalo-tutkimuskeskus MAX IV. Pyrkimyksemme on ollut, että korkean teknologian prosessi heijastuu laitoksen ulko- ja sisustussuunnitteluun. Alueellisessa organisaatiossa keskitytään tutkijoiden toiminnallisiin vaatimuksiin laitteiden, paikan ja ympäristön ominaisuuksiin. Kaikilla eri rakennusosilla on erityiset suunnitteluvaatimukset toiminnon, laajuuden ja käyttöiän suhteen. Jotkut niistä on räätälöityjä, kun taas toisilla on yleinen muotoilu vastaamaan vielä tarkalleen määrittelemättömiä tarpeita. Maanalaiset osat on rakennettu vahvasta teräsbetonista, jonka massa suojaa ympäristöä tärinältä, mahdollistaa tasaisen lämpötilan sekä suojaa ympäristöä vuotavalta säteilyltä.

Toimistorakennus on teräsrunkorakenteinen, jonka valkoisissa julkisivuissa alumiinilasit ovat upotettu ja joka kerroksen ikkunanauhat ovat kahdessa tasossa. Ikkunanauhassa on ulkopuolinen valkoiseksi maalattu auringonsuoja. Elektronien varastointirengas lävistää toimistorakennuksen niin että rakennus ulottuu myös renkaan sisäpuolelle luoden hallitsevan vaikutuksen ympärillä oleville laboratorioille. Suunnittelun tarkoituksena on, että toimistorakennuksen tulisi ilmaista korkeaa teknologiaa ja että laboratorio talojen julkisivut olisivat valkeaksi rapattua betonia, vaikka niiden koko ja materiaalivaikutelmat eroavat toisistaan.

Suuren testihallin sisäkatto on harjattua alumiinia. Toimistorakennuksen valkoiset ohutlevysäleet, joissa on vaakasuuntainen aurinkosuojaus ikkunoille ja muiden rakennusten betoni julkisivuille yhdessä liikkuvan maiseman kanssa, tekevät MAX IV -laboratoriosta tunnusomaisen maamerkin Lundin pohjoisen puoleisessa sisäänkäynnissä.

Koko tehdas on ympäristösertifioitu Environmental Building Gold, Green Building ja toimistorakennus BREEAM SE Outstanding -standardin mukaisesti.

Building: MAX IV. Location: Lund, Sweden.
Building year: 2010-2014
Architect: FOJAB arkitekter
Fabricator: Alab Aluminiumsystem AB
Developer: PEAB Sverige AB

Facades: Sapa Facade 4150 and 4150 SX.
Doors: Sapa Door 2074.
Windows and smoke ventilation windows: Sapa Window 1074.
Surface treatment, colour: Powder coating RAL 9003, RAL 7022

Photographer: Hans Bonnevier. Air photo: Perry Nordeng

SAPA BUILDING SYSTEMS -
Valitse kieli