Kajaani Water Sports Center, Kajaani

Kajaani’s Water Sports Center

arkitektens beskrivelse

Etter en lang leteprosess valgte den finske byen Kajaani et område langs Kajaaninjoki-elven, som lokasjon for det nye vannsportsenteret. Dette stedet ligger rett overfor torget, i umiddelbar nærhet av sentrum. Kaukametsä kultursenter og Scandic Hotel befant seg allerede i området, og en underjordisk passasje forbinder vannsportsenteret med disse to bygningene.

Kaukametsä kultursenter startet med en arkitektkonkurranse, hvor arkitektene måtte ta hensyn til at området hvor bygget skulle stå, var beskrevet som en verdifull byggeplass. Dette stilte høye krav til byggeprosessen. De verdifulle kulturelle omgivelsene skulle ivaretas, bygget skulle harmonere med de eksisterende bygningene og byggeplassen ga store utfordringer i prosjekteringen med tanke på den begrensede plassen de hadde å forholde seg til. Inngangssiden til det nye vannsportsenteret har kun en etasje og er koblet til Kultursenterets torg, og siden som vender mot elven er to etasjer høy. Inngangsområdet inneholder bare billettsalg, en kaffebar, et treningsrom og møterom. Kaffebarens glassfasade gir en fantastisk utsikt over bassengområdet, ved elvebredden og byen. Selve bassengområdet ligger i underetasjen på nivå med elven. Bassengområdet vender ut mot en solrik terrasse og gårdsplass. De høye murene i bassengområdet vender mot elven og byen på motsatt bredd. Vinduene på enden av bassengområdet mot sørvest er delvis dekket av sollameller.

Vannsportsenteret inneholder et utvalg av svømmemuligheter: et 50-meters basseng, et undervisningsbasseng, et stupebasseng, et barnebasseng og et eget rom som byr på et oppvarmet basseng med massasjedusjer og både kalde og varme bassenger. Formen til vannsportsenteret er ren og forenklet og følger de eksisterende koordinatene. Fasadene på bygningen er for det meste hvit pusset murstein. Den lange glassveggen i bassengområdet er et unntak; de faste delene blir møtt med patinert kobberfolie og farget fibersementplater.

Paavo Karjalainen, architect SAFA

 

 

Object: Kajaani Water Sports Center
Location: Kajaani, Finland 
Construction year: 2013
Architect: Arkkitehtitoimisto Arktes Oy
Fabricator: Oumet Oy 
Proprietor: Kajaani City

Facades: Sapa 4150 with Add 
Solar Shading: Sapa 4550 Wing 300
Window: Sapa 1074 
Doors: Sapa 2050 and 2074
Surface finish: Powder coating RAL 7039 and 7045

Photography: Pekka Agarth

SAPA BUILDING SYSTEMS -
Velg språk