Alüminyum ve Yeşil Şehir Vapuru

Yazdır 09 Eki 2017

Hydro birçok iş kolunda faaliyet gösteriyor. Ve bu iş kollarında her gün daha yeşil bir gelecek için çalışmalara imza atılıyor. İşte bunlardan sonuncusu: Şehir Deniz Servisi projesi.

Bu; alüminyumdan yapılmış, sıfır emisyonlu ve yüksek hızlı yolcu feribotu üretmeyi hedefleyen bir Norveç projesi. Bu projeye “Denizlerin Tesla”sı demeyi seviyoruz.

NCE Martitime CleanTech West grubun yanı sıra Fjellstrand tersanesi de feribot geliştirmekte. NCE, dünyadaki en eksiksiz deniz ticaret merkezlerinden biri. Hydro ise deniz uygulamaları için alüminyum ürünlerin geliştirilmesinde ve imalatında da uzman bir şirket. Bu sebeple, heyecan verici bir işbirliği. Bu gemiyi üretebilir, onu Norveç sularında test edebilir ve daha sonra onu, tüm dünyada toplu taşımayı yeşile çevirme imkanına sahip diğer ülkelerin kullanımına sunabiliriz.

Temiz iş

Pazarın çevre dostu teknoloji için, birçok segmentte gelişmemiş olduğu aşikardır ve bu kısım, düzenleme eksikliği ile baş etmek zorunda. Finansman eksikliği, yeni yakıtlar için altyapı eksikliği ayrıca karar vericilerin ve endüstrideki sözleşme rejiminin operasyon maliyetlerini değil sadece yatırım maliyetini dikkate aldığı kurumsal engeller gibi farklı boşluklar da mevcuttur.

Rekabet gücümüzün kuvvetlendirilmesindeki ana strateji, inovatif çalışmaların arttırılmasıdır. Bunu; yeni teknolojilerin ve çözümlerin tanıtıldığı ayrıca farklı uzmanlıkların bir araya getirildiği ortak projeler oluşturmak suretiyle yapıyoruz.

Şehir Deniz Servisi’nin yanısıra Ampere (Amper) adı verilen dünyanın ilk akülü feribotu işinde de çalıştık ve açık deniz gemilerine, balıkçı teknelerine ve elektrik ile hibrit sistemler - ve alüminyum kullanan turist botlara katkıda bulunduk.

Hafif ve sürdürülebilir

Hadi Şehir Deniz Servisine geri dönelim. Bu gemi, düşük ağırlıkta, alüminyum gibi sürdürülebilir malzemelerle üretilecek olup en yeni hibrit teknolojiler ve yakıt hücreleri ile batarya gücünün bir kombinasyonu kullanılarak daha da ileri taşınacak.

Proje hedefleri; azaltılmış şehir sıkışıklığı, azaltılmış salım ve azaltılmış şehir altyapı maliyetidir. Bu gemi; suya veya su yollarına yakın şehirlerde, daha bir çok şehre de bu fikri verecek şekilde kullanıma geçirilebilir. Avrupa Birliğinin sıfır emisyon ve zararlı gazların azaltılması yönündeki amaçlarına mükemmel derecede uymaktadır.

Alüminyum doğru olandır

Bu belirli bir gemi için alüminyumun mükemmel olmasının birçok nedeni vardır. En önemli olanları, aşağıda sıralanmıştır.

Ağırlık. Diğer malzemeler, alüminyumdan daha hafif olabilir ancak sadece gemi omurgasına değil imalatı tamamlanmış botun ağırlığına bakmalısınız. Ve alüminyum, kesinlikle yüksek hızlı botlarda fayda göstermektedir.

Dayanım. Alüminyum, soğuk ile ilgili olarak da iyi özelliklere sahiptir. Aslında dayanımı, düşük sıcaklıklarda artmaktadır.

Yangın. Alev almayan malzeme olması sebebiyle alüminyum, yapıda alev almaz malzeme gerekliliklerini karşılamaktadır. Daha yeni kompozit malzemeler, kuşkusuz rekabet edebilir olsa da bu alanda, yangın, bir belirsizliktir.

Dayanıklılık. Alüminyum Botlar hala kullanılıyor. Örnek olarak, Fjellstrand’ın alüminyumdan yaptığı ilk bot, şu an 50 yaşında ve neredeyse yenisi kadar iyi.

Kalite. Alüminyum hakkında hesaplamalar yapmak basittir ve bir kişi, kaliteyi hem kayıt hem de rota üzerinden bilinen NDT yöntemleri ile kolayca doğrulayabilir. Bu; daha yeni materyallerle tamamen doğrulanabilir değildir.

Onarımlar. Alüminyum onarımının kolay olmasının yanı sıra çok fazla zaman alıcı da değil ayrıca kalitesini doğrulamak kolaydır. Kompozitlerin de onarımı mümkündür ancak prosedürler, iyi kaliteye ulaşmak için biraz daha zorlu ve kapsamlıdır.

Kullanım Ömrü. Daha önce de bahsedildiği gibi, malzeme seçimi belirleyen şey, yapının kullanım ömrü - ve alüminyum geri dönüşümünün olumlu etkisidir. Kompozitlerin yeni gemilerde malzeme olarak yeniden kullanıma yönelik geri dönüşümü mümkün değildir.

Bu da, gemilerde malzeme olarak alüminyumu tercih edilir kılmaktadır.

SAPA -
Lütfen lisan seçiniz