68 jaar ervaring

Sapa heeft ondertussen al ruim 68 jaar ervaring en is de voormalige bouwmaterialenafdeling van Remi Claeys Aluminium nv.

  • De onderneming kende zijn start in 1949 toen Remi Claeys startte met de productie van gelaste staalbuizen voor zijn fietsenfabriek Superia. In 1957 werd de eerste extrusiepers geïnstalleerd. Verdere investeringen volgden elkaar in snel tempo op: de aluminium billetgieterij, aluminiumbuizenmachines en een koudwals voor de productie van aluminiumband.
  • Later, in 1979, kwam de staalproductie tot een definitief einde door het succes van aluminium; ondertussen kwam de onderneming in handen van de Vlaamse Regering (GIMV).
  • Daarna, in 1991,  kwam de onderneming nog in handen van een investeerdersgroep onder leiding van industrieel Aimé Desimpel. Daar werd de nieuwe bedrijfsstructuur gevormd: Extrusie (profielen), Alutubes (gelaste buizen) en RC System (architecturale systemen). De ambitie van de nieuwe eigenaars leidde tot grootschalige investeringsprojecten en overnames, waardoor Remi Claeys Aluminium uitgroeide tot een internationale groep.
  • In oktober 2003 nam Sapa, een leidinggevende internationale extrusiegroep, de volle 100% van de aandelen over van de familie Desimpel en werden de namen Remi Claeys Aluminium (Alutubes); Sapa RC Profiles (Extrusie) en Sapa Building System (fusie van RC System en de afdeling bouwsystemen van Sapa).
  • In 2005 nam het Noorse Orkla 100% van de aandelen van Sapa over en in 2007 tekende de business unit “Extrusie” een joint venture met Alcoa. Het nieuwe bedrijf zette haar activiteit verder onder de naam Sapa en werd meteen de grootste aluminium speler ter wereld.
  • In 2012, met de fusie van Orkla en Norsk Hydro voor wat betreft hun activiteiten in extrusie en bouwprofielen, ontstond de Sapa groep. De Sapa-groep bestaat uit drie grote delen: Sapa Profiles, Sapa Building Systems en Sapa Precision Tubing